زندگی معنوی : جلسه صد و ششم ( صوت و متن )

استاد: دکتر محمد تقی فعالی ( صوت و متن )

زندگی معنوی ـ جلسه صد و شش
در جلسه قبل باب پنجم از کتاب منازل را شروع کردیم. این باب با عنوان تفکر بیان آمده است.
قال الله تعالی: وَأَنْزَلْنَا إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَیْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ یَتَفَکَّرُونَ؛ و این قرآن را به سوى تو فرود آوردیم، تا براى مردم آنچه را به سوى ایشان نازل شده است توضیح دهى، و امید که آنان بیندیشند. نحل/44.
باب پنجم: تفکّر
نکته دوم: واژه تفکر در آیات قرآن
ب) تفکر در قرآن
 تفکّر در جهان و امور تکوینی نیاز بشر است و خداوند آدمی را در قرآن به آن فراخوانده است. آدمی از این رهگذر، عظمت خدا و جهان را درک می‌کند. به دنبال دریافت عظمت، انسان احساس نیازمندی (فقر) می کند که یک حس مقدس است.
 فرق بسیاری است بین اینکه انسان خدا را اثبات کند و اینکه احساس کند وجود پروردگار را.
 شاید بزرگ ترین افتخار بشر این است که بتواند به این مطلب برسد که: «من نیستم، من هیچم، فقط خدا هست»، حتی اگر عمر نوح(ع) هم داشته باشد، به حالت بهت و سکوت خواهد ماند.
 مسلمان کسی است که ببیند خدایش به او چه گفته و چه برای خدایش مهم است. تفکر در امور مطلوب، یکی از خواسته‌های مهم خداوند از انسان است.
 اگر انسان ارزش تفکّر را می‌دانست و قدرت فکر را متوجه می‌شد، هیچ نیازی به کار یَدی (به معنای عام آن) نداشت. تمام اغراض و آرزوهای آدمی با استفاده از قدرت فکر حاصل می ‌شود.
 تکنولوژی و فناوریهای نوین، همگی محصول و مخلوق فکر انسان است. با فکر می شود نیازهای خود را تأمین کرد. با تفکّر می توان جهان را مدیریت کرد.
برخی دیگر از ویژگی‌های آیات تفکر
 تفکر از صفات نیکان است (آل عمران/117)
خوبان و نیکان عالم:
o اهل گفتگوی درونی عاشقانه
o اهل تفکّر در خلقت آسمانها و زمین
o در نتیجه فکر، به این حقیقت می رسند که جهان هستی غایتمند و هدفدار است
o نائل شدن به آیه بودن جهان در نتیجه تفکّر (تفکّر آیه‌ای)؛ هر آنچه در جهان است، آیه است. هستی، آیت الله هست. این ویژگی مورد اهتمام و تکرار در قرآن است.
آیه (نحل/44)
 معنا: علامت یا نشانه.
 از نظر خدا، تمام اجزای عالم، نشانه خداوند هستند.
 آینه، مهمترین مثال برای آیه است. عالَم و آدم هر دو مرآة اند که خداوند آندو را آفریده است.
 به آینه دو گونه می شود نگریست:
o مافیه ینظر (نگاه استقلالی) به خود آینه مستقلاً نگاه می شود به عنوان یک شیء.
o مابه یُنظر (نگاه آلی) از طریق آینه چیز دیگری دیده شود. آینه سبب و وسیله ای است برای دیدن صورت و تصویری که در آن نمایان است.
آینه بودن آینه، به نگاه نوع دوم است فقط، حتی اگر شیشه و جیوه و بقیه لواحقش موجود نباشند (همانند آب زلال چشمه که تصویر شما را در خود نشان می دهد).
جهان، آیه است و نه هیچ چیز دیگر. این کوه، آب، دریا و… آب و دریا و کوه نیست بلکه آیه هستند. ما از سر نیاز، برای اجزای جهان نام گذاشته ایم. اساساً یکی از حجاب فهم آیات و معناشناسی آنها، نام هایی است که آدمی بر موجودات نهاده است.
 از نگاه خداوند، تمایز میان موجود است، در نحوة نشان دادن و متعلَّق آن است هر جزئی از اجزای عالم، نشان دهنده اسمی از اسمای خداوند است.
 آیه بودن جهان تکوین، یک امر تکوینی (واقعی) است نه معرفت شناختی. خداوند خواسته است بشر ذهن خود را مطابق آنچه آفریده است، قرار دهد.

مطالب مرتبط
ارسال پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.