بررسی روند تأسیس مرکز تخصصی سبک زندگی آل یاسین در گفتگو با دکترمحمدتقی فعالی
حبیب حمیدی نور/ بهمن 95
به گزارش اداره روابط عمومی مؤسسه سبک زندگی آل یاسین؛ با صدور موافقت اصولی از سوی شورای گسترش حوزههای علمیه، روند تأسیس مرکز تخصصی آموزشی آل یاسین در راستای شکلگیری رشته تخصصی سبک زندگی اسلامی آغاز گردید.
تأسیس این مرکز پس از چند جلسه بحث و بررسی در شورای گسترش حوزههای علمیه، مورد موافقت این شورا قرار گرفت و با تأیید آن در دبیرخانه شورای عالی حوزههای علمیه، جهت اجراییشدن به مدیریت حوزههای علمیه ابلاغ گردید. در حال حاضر روند تأسیس این مرکز آغاز گردیده است.
به همین منظور در گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدتقی فعالی رئیس مؤسسه سبک زندگی آل یاسین و مؤسس مرکز تخصصی سبک زندگی آل یاسین، اهداف و برنامههای این مرکز و روند تأسیس آن را جویا شدیم. دکتر فعالی با اشاره به ضرورت تأسیس این مرکز، به تشریح کارکردهای رشته سبک زندگی اسلامی در نظام علمی حوزه و اهمیت تربیت نیروی انسانی متخصص و روند تأسیس این مرکز میپردازد. متن ذیل حاصل این گفتگوست.
یکی از مهمترین ضرورتهایی که در راستای راهاندازی مرکز تخصصی و رشته سبک زندگی اسلامی احساس شد، تربیت نیروی انسانی متخصص در این زمینه است. واقعیت این است که اگر بخواهیم به مقوله سبک زندگی اسلامی به صورت علمی بپردازیم، یکی از کمبودهای اصلی که در این رابطه احساس میشود، فقدان نیروی انسانی متخصص است که با علوم اسلامی آشنا باشد تا بتوانند با نگاهی علمی به تبیین و پیریزی سبک زندگی اسلامی بپردازند. چنانکه نیروی انسانی متخصص در هر عرصهای پایه اصلی توسعه علمی آن رشته است.
یکی دیگر از ضرورتهای راهاندازی این مرکز و رشته، زمینهسازی انجام پروژههای پژوهشی است که از طریق تربیت پژوهشگران میتوان به آن جامه عمل پوشانید.
به این نکته باید اشاره کرد که یکی از اقدامات مهم در حوزه پژوهشهای دینی، ارائه الگوهای دینی ناظر به زندگی متدینین است. مرکز تخصصی سبک زندگی آل یاسین میتواند با کار دقیق علمی و کارشناسی، آن الگوها را شناسایی کرده و با توجه به اینکه امروزه، جامعه جهانی و جامعه ایران با تحولات متعددی مواجه است و نیازها و سؤالهای جدیدی پیش روی جامعه قرار داد این مرکز میتواند الگوهای دینی را به روز و به صورت عملی به جامعه عرضه نماید.
از سویی ما برای آموزش سبک زندگی اسلامی در هر قالبی به مخاطبین، نیازمند به اساتید و آموزشگرانی در سطوح مختلف هستیم که بتوانند مفاهیم سبک زندگی را به مخاطبان منتقل کنند و این مرکز میتواند به تأمین چنین هدفی بپردازد.
اولاً: این مرکز میتواند حوزهها و موضوعات و مسئلههای جدید را پیشروی اساتید و محققان حوزوی و دانشگاهی قرار دهد تا بتوانند با تأمل در این فضاهای جدید، علوم اسلامی را به روز کند. زیرا یکی از آموزههای علمای سلف این بوده که دین را وارد زندگی مردم کنند. مفهوم سبک زندگی برای ورود دین به زندگی مردم بیشترین ظرفیتها را دارد.
ثانیاً: ضمن آنکه با ورود حوزههای علمیه به مسائل جدید و نوپدید، میشود به پویایی بیشتر در علوم حوزوی به ویژه دو علم فقه و اخلاق کمک کرد، این دو علم، از علوم قدیمی و سنتی حوزههای علمیه هستند که میتوانند ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با سبک زندگی اسلامی داشته باشند زیرا علم فقه به استنباط احکام شرعی از منابع معتبر میپردازد و این احکام ناظر به رفتارهای مکلفین میباشد اما نکته مهمی که وجود دارد این است که چگونه میتوان این احکام را وارد زندگی مردم کرد. دانش سبک زندگی میتواند شیوههای ورود و حضور احکام فقهی را در متن زندگی مردم با توجه به شرایط جدید جهان و ایران تبیین نماید. این شرایط شامل تمام تحولات و دگرگونیهاییاست که امروزه در جهان و ایران در ابعاد مختلف بینشها، نگرشها، باورها، ارزشها، هنجارها و رفتارها ایجاد شده است.
ناگفته پیداست که رسانههای جمعی خصوصاً شبکههای اجتماعی نقش به سزایی در این تحولات ایفا میکنند.
ثالثاً: از الزامات حوزه این است که به شیوههای زندگی مردم توجه کند و متناسب با شرایط روز جامعه برای آنها الگوسازی نماید. دانش سبک زندگی و نیز دستاوردهای مرکز تخصص آموزشی ظرفیت فراوانی دارد تا به این هدف ارزشمند جامه عمل بپوشاند.
با توجه به این که الگوهای سبک زندگی باید دینی و اسلامی باشد و در این زمینه فقط روحانیت به عنوان کارشناسان و متخصصان اصلی دین شناخته شداند، طبعاً ارائه الگوهای دینی فقط از نظام روحانیت بایسته است. لذا لازم است از یک سو ارائه الگوهای دینی سبک زندگی به روحانیت و حوزه واگذار شود و از سوی دیگر حوزهها با همت والا و توان کافی به این مقوله وارد شوند. در همین رابطه لازم است به این نکته توجه کنیم که نخستین شخصیتی که از ضرورت پرداختن به سبک زندگی اسلامی سخن به میان آورد مقام معظم رهبری به عنوان یک روحانی والامقام و صاحبنظر هستند.
یکی از برنامههای اصلی بنده این است که موضوع سبک زندگی اسلامی در چند بُعد مورد توجه قرار گیرد و برای هر یک، قالبهای مربوط به خود را پیریزی کردهایم. بنابراین، فعالیتهای تحقیقاتی و انجام پروژههای پژوهشی در قالب پژوهشکده سبک زندگی اسلامی انجام میشود. از سویی کار تربیت نیروی انسانی و فعالیتهای آموزشی را نیز در قالب رشته و مرکز تخصصی سبک زندگی اسلامی برنامهریزی کردهایم.
در بخش آموزش، افزون بر ایجاد نظام آموزشی و دورههای رسمی، طراحی آموزشهای مختلف از قبیل دورههای حضوری، نیمهحضوری، مجازی، پودمانی، میان مدت و کوتاه مدت، تربیت مربی و نیز برگزاری کارگاههای سبک زندگی اسلامی در سطوح مختلف و برای اقشار مختلف در دستور کار قرار دارد. و طرحهای فرهنگی هم در قالب مؤسسه سبک زندگی آل یاسین برنامهریزی و اجرا خواهد شد.
درخواست تأسیس این رشته از یک سال پیش در سال 94 از طرف ما به مرکز مدیریت حوزههای علمیه ارائه گردید و پیگیریهای مختلف اداری و کارشناسی توسط مؤسسه آل یاسین صورت گرفت. با اهتمام ویژه مدیریت جدید حوزههای علمیه آیت الله اعرافی نسبت به موضوعات کاربردی و راهبردی، این روند شتاب بیشتری گرفت و خوشبختانه در سه ماه اخیر در جلسات مختلف شورای گسترش حوزه و معاونت آموزش مورد بحث و بررسی قرار گفت و به نتیجه رسید.
پس از صدور موافقت اصولی با ایجاد مرکز و رشته تخصصی، ما در حال انجام مقدمات تأسیس مرکز نظیر طراحی ساختار، تدوین آییننامهها و اسناد اداری و سایر کارهای لازم هستیم امیدواریم در نیمه دوم سال 96 این مرکز رسماً فعالیت آموزشی خود را آغاز کند.
اداره روابط عمومی مؤسسه سبک زندگی آل یاسین
نام : | |
ایمیل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر: | |
تمامي حقوق اين پايگاه متعلق به موسسه فرهنگي هنري سبک زندگي آل ياسين مي باشد